День української писемності та мови

Формування патріотизму в українському суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для системи освіти в цілому. Саме національно-патріотичне виховання закладає підвалини для формування свідомості нинішніх і прийдешніх поколінь, які розглядатимуть державу як запоруку власного особистісного розвитку на засадах гуманізму, соціального добробуту, демократії, свободи, толерантності, виваженості, відповідальності, здорового способу життя, готовності до змін.
Важливим аспектом формування національно самосвідомої особистості є виховання поваги та любові до державної мови. Рідна мова – найважливіший засіб патріотичного виховання. Вона була і є важливою сферою впливу на національну свідомість молоді, ідентифікаційним кодом нації.
9 листопада Україна відзначає важливе свято — День української писемності та мови.
Свято було встановлено другим президентом незалежної України Леонідом Кучмою в 1997 році на честь преподобного Нестора-Літописця. Сьогодні в країні проводяться ретельні вивчення витоків, для того, щоб нація знала більше про свою історію. Вважається, що саме з Нестора-Літописця і починається літературна мова. Він був київським апографом, творцем “Повісті тимчасових років”, а також учнем, творців слов’янської азбуки, Кирила і Мефодія.
З року в рік у цей день Палац молоді «Юність» проводить різноманітні пізнавальні заходи.
Цього року 9 листопада 2018 року на базі ЗЗСО № 1 м. Костянтинівки була організована та проведена літературна вікторина. Метою цього заходу було виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, пробудити почуття національної гідності, підвищення пізнавальної активності, розширення знань про красу і багатство української мови, спонукання до творчої роботи в групах, розвиток пам’яті, уваги, швидкості мислення, виховання в учнів почуття патріотизму, національної гордості, глибокої поваги до рідної мови.
За перебігом конкурсів слідкувало поважне журі. Учні прагнули продемонструвати свої знання з української мови та літератури, кмітливість та творчі здібності. Захоплюючі конкурси, цікаві завдання, за які команди отримували бали, почесні грамоти, подарували гарний святковий настрій. Організатори створили атмосферу доброзичливості, чесного змагання. Діти зрозуміли, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.