Пам’ятка для населення

щодо правил в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї

Відповідно до Закону України «Про особливості державної політики забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій  та Луганській областях» від 18 січня 2018 року кожен громадянин України за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, може вільно і безперешкодно в’їжджати на тимчасово окуповану територію України та виїжджати з неї виключно через контрольні пункти в’їзду – виїзду, а саме:

  • Дорожній коридор «Стаханов-Золоте-Гірське-Лисичанськ» – КПВ «Золоте»;
  • Дорожній коридор «Горлівка-Бахмут» – КПВ «Майорське»;
  • Дорожній коридор «Донецьк – Курахове» – КПВ «Мар’їнка»;
  • Дорожній коридор «Донецьк – Маріуполь (через Волноваху» – КПВ «Новотроїцьке»;
  • Дорожній коридор «Новоазовськ – Покровськ – Талаківка – Маріуполь» – КПВ «Гнутове» (с. Пищевик);
  • Дорожній коридор «Станиця Луганська – Шастя – Новойдар» – КПВ «Станиця Луганська».

Тимчасово окупованими територіями у Донецькій  та Луганській областях визнано частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль.

Конкретний Перелік районів, міст і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях затверджений Указом Президента України від 07.02.2019 року № 32/2019.

Проїзд на основну територію України з Росії через  території ДНР – ЛНР неможливий, тому що згідно Закону України «Про прикордонний контроль»   перетин кордону РФ з ДНР і ЛНР розглядається Україною як нелегальний.  За  порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповані території України та  виїзду з неї передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 204-2 КУпАП (штраф від 1700 до 8500 грн.).

Виїзд із тимчасово окупованої території України громадянина України, який не досяг 16-річного віку, здійснюють через контрольні пункти, якщо дитина пред’являть паспорт громадянина України, або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, або проїзний документ дитини у супроводі одного з дорослих (батьків, усиновлювачів тощо).

Для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, дитина може виїхати із тимчасово окупованої території України і без перелічених документів. Їй нададуть дозвіл це зробити на підставі її свідоцтва про народження, а також паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон особи, в супроводі якої вона виїздить.

Якщо ж така дитина бажає виїхати із тимчасово окупованої території України без супроводу дорослих, уповноважені службові особи підрозділу охорони державного кордону теж нададуть такій особі дозвіл на виїзд з тимчасово окупованої території України. Але при цьому вони невідкладно (протягом доби) повідомлять про таку дитину органам Національної поліції та забезпечать передачу дитини органу опіки та піклування за місцем її виявлення для забезпечення її соцзахисту.